Tips voor taalmaatjes

Taalhuis

Eten verbindt

Taal aan tafel, spreek online af tijdens de maaltijd en praat over de dag, hoe mensen zich voelen. Wissel gerechten met elkaar uit. Welke lekkere dingen heb je afgelopen week gegeten? Praat eerst over de ingrediënten die nodig zijn voor het gerecht en beschrijf een aantal voorwerpen uit de keuken. Nodig je taalvrager ook uit om een aantal woorden in te spreken of te typen.

Woordweb

Schrijf een woord in het midden van een leeg blad. Maak hier een foto van en verstuur deze via WhatsApp naar je taalvrager. Thema’s voor het woordweb zijn bijvoorbeeld: eten, drinken, kleding, buiten, winkel, familie en vrienden, stress en ontspannen.

Woorden in huis

Geef je taalvrager de opdracht om iedere week een aantal woorden op te schrijven en dit papiertje op de desbetreffende voorwerp of plek in huis op te hangen.

You Tube-kanaal Oefenen.nl

Oefenen.nl heeft een eigen YouTube-kanaal met veel video’s. Bijvoorbeeld de studiolessen van Taalklas.nl, de liedjes van De Liedjeskast, Woordwijzer en Gewoon! Hoezo gewoon. Taalvragers hebben hiervoor geen inlogcode nodig. Als je het filmpje deelt kun je er ook een vraag bij stellen. Leuk als gespreksonderwerp.

Oefenen.nl

Bekijk hier onze speciale nieuwsbrief voor taalvrijwilligers

Elke maand boordevol tips, ideeën, informatie en meer. Wil je hem ontvangen geef dat dan door aan taalhuis@bibliotheekwestland.nl

Bekijk 'm hier

Weercodes

We hebben dit jaar al een paar keer extreem weer gehad, van harde wind tot wateroverlast. Wat doe je als je met je taalvrager hebt afgesproken, bij de taalbalie ingeroosterd bent of begeleider van het taalcafé bent?

  • Code rood: de Taalhuisactiviteiten van die dag worden geannuleerd.
  • Code oranje: ons advies is om niet te komen, maar het is een eigen keuze.
    Geef het wel even aan bij degene waar je mee afgesproken hebt.
  • Code geel: je kunt zelf de keuze maken of je wilt komen of niet.