Hulp bij het lenen

Hieronder vind je informatie over het lenen van materialen.


Lenen en terugbrengen

Hoeveel materialen mag ik lenen?

Hoeveel materialen je mag lenen hangt af van het type abonnement dat je hebt. Kijk voor een compleet overzicht van abonnementen, leenvoorwaarden en tarieven op onze abonnementen pagina.

Hoe en waar lever ik geleende materialen in?

Geleende materialen (m.u.v. speelgoed van de Speel-o-theek) kun je in alle vestigingen inleveren, ongeacht waar je ze geleend hebt.
Bekijk hier de openingstijden van de verschillende vestigingen.

Vergeet niet om op het scherm of op de bon te controleren of alle ingeleverde materialen goed zijn geregistreerd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je dat melden bij een medewerker.

Hoe voorkom ik dat ik materialen te laat inlever?

Je kunt je gratis aanmelden voor de attenderingsservice via e-mail. In dat geval krijg je een paar dagen voor het verstrijken van de leentermijn een e-mail. Je kunt de geleende materialen dan ook direct verlengen.

Aanmelden voor deze service kan door in te loggen in Mijn Menu. Klik op Berichtvoorkeuren en kies bij Inleverattentie voor E-mail. Controleer bij je persoonlijke gegevens wel of je e-mailadres juist is!
Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen. 

Ook in de Wise-app kun je jezelf voor deze service aanmelden. Je kunt dan onder Mijn gegevens / Berichtvoorkeuren aangeven of je (naast een e-mail) ook in de inbox van de app zelf of via een alert op je telefoon/tablet een inleverattendering wilt ontvangen. Kies in dat geval voor de optie e-mail + inbox + alert. 

Let op: Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk voor het op tijd inleveren van geleende materialen. Als je materialen alsnog te laat inlevert, betaal je te-laat-geld (zie tarievenfolder). 

Wat kan ik doen als ik een boek of ander materiaal kwijt ben of heb beschadigd?

Verloren gegaan materiaal, onherstelbaar beschadigd materiaal of materiaal waaraan een essentieel onderdeel ontbreekt, moet worden vergoed. De vergoeding wordt bepaald op basis van de nieuwprijs van het materiaal plus te-laat-geld. Indien vergoeding is betaald voor verloren materiaal en het materiaal wordt teruggevonden, dan krijg je het betaalde bedrag niet terug. Je mag het materiaal houden. Klik hier voor het tarievenoverzicht. 

Ik ben mijn pasje kwijt. Wat kan ik het beste doen?

Meld zo snel mogelijk bij jouw vestiging of Klantenservice (0174-226404) of via de mail dat je pas is verloren, zodat deze geblokkeerd kan worden.

De kosten van een nieuwe pas bedragen € 5,-


Verlengen

Wachtwoord Mijn Menu vergeten?

Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord op te vragen.
Geen bericht ontvangen? Check je spam/ongewenste mailbox. 

Hoe kan ik geleende materialen verlengen?

Het makkelijkst is om dat thuis te doen via de Wise-app of door in te loggen in Mijn Menu op de website. Ga naar 'Wat heb ik thuis/verlengen' en selecteer welke titel(s) je wilt verlengen. Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen. 

Vergeet niet op 'Verleng de aangevinkte materialen' te klikken! Controleer na het verlengen of alle materialen ook echt verlengd zijn. Verlengen kan niet als het materiaal is gereserveerd door een andere klant, of als het al 2x verlengd is.

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

Voor het verlengen van geleende materialen gelden de volgende voorwaarden:

  • De nieuwe leentermijn gaat in op het moment dat je verlengt en dus niet vanaf de oorspronkelijke inleverdatum.
  • Als de inleverdatum reeds verstreken is, kun je alsnog verlengen maar wordt er wel te-laatgeld berekend voor de tussenliggende dagen.
  • Als een titel gereserveerd is door iemand anders, kun je het niet verlengen.
  • Je kunt een geleend materiaal maximaal 2 keer verlengen, mits het niet gereserveerd is door iemand anders.
  • De kosten voor het verlengen van geleende materialen hangen af van het geleende materiaal. 
  • Het verlengen van toptitels en materialen uit collecties van andere bibliotheken is niet mogelijk. 
  • Inleveren en opnieuw lenen op dezelfde dag wordt als een verlenging gezien.

Kan ik voor mijn gezinsleden geleende materialen verlengen?

In de Wise-app of via Mijn Menu op de website kun je via één account ook voor andere gezinsleden geleende materialen verlengen of openstaande posten betalen. Hiervoor moeten de gezinsleden elkaar machtigen.

Dit doe je door in te loggen in de Wise-app of Mijn Menu. Ga vervolgens naar 'Relaties', hier kun je machtigingen toevoegen of verwijderen. Zijn deze machtigingen aangemaakt in de Wise-app, dan zijn ze ook te gebruiken in Mijn Menu, en omgekeerd. 


Betalen

Wat betaal ik als ik geleende materialen te laat inlever?

Het te-laatgeld is afhankelijk van het geleende materiaal. Kijk voor een volledig overzicht van leengelden en te-laatgelden in het tarievenoverzicht.  

Drie weken na het verstrijken van de leentermijn wordt een 1e herinnering gestuurd en twee weken later de 2e herinnering. Als de materialen na deze herinneringsberichten nog niet zijn ingeleverd, wordt een nota gestuurd voor het te-laat-geld en de vervangings- en administratiekosten.

Worden de materialen dan nog niet ingeleverd, dan wordt er een herinneringsnota gestuurd. Als er na deze herinneringsnota niet betaald is of de materialen niet ingeleverd zijn, wordt de vordering overgedragen aan een incassobureau. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Hoe kan ik openstaande bedragen betalen?

Openstaande bedragen kun je op verschillende manieren betalen.

Het makkelijkst is om dat thuis te doen via de Wise-app of de website. Log in op Mijn Menu, ga naar 'Details financiële posten' en betaal de openstaande posten via iDeal.
Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Betalen bij de betaalautomaat of de servicebalie in de Bibliotheek is ook mogelijk. Hier kun je alleen met pinpas betalen.

Kan ik voor mijn gezinsleden betalen?

In de Wise-app of via Mijn Menu op de website kun je via één account ook voor andere gezinsleden openstaande posten betalen of geleende materialen verlengen. Hiervoor moeten de gezinsleden elkaar machtigen.

Dit doe je door in te loggen in de Wise-app of Mijn Menu. Ga vervolgens naar 'Relaties', hier kun je machtigingen toevoegen of verwijderen. Zijn deze machtigingen aangemaakt in de Wise-app, dan zijn ze ook te gebruiken in Mijn Menu, en omgekeerd. 

Hoe zet ik tegoed op mijn pas?

Je kunt op verschillende manieren tegoed op je lenerspas zetten. Het makkelijkst is om dat thuis te doen via de Wise-app of de website.

Log in op Mijn Menu en ga naar 'Details financiële posten'. Je kunt via je winkelmandje tegoed bijstorten en betalen via iDeal.

Tegoed op je lenerspas zetten kan ook bij de betaalautomaat of de servicebalie in de Bibliotheek. Hier kun je alleen met pinpas betalen.

Er staat te-laat-geld op mijn pas, kan ik dan toch boeken lenen?

Als er te-laat-geld op je pas staat kun je nog steeds boeken lenen. Is dit bedrag hoger dan € 10,- dan wordt je lenerspas geblokkeerd. Je kunt dan geen materialen meer lenen of verlengen totdat je hebt betaald. 


Reserveren en aanvragen

Hoe zoek ik een titel op?

Je kunt een titel opzoeken in de Wise-app en in de catalogus op de website (zie ook de zoekbalk bovenaan deze website). Je kunt op allerlei manieren zoeken: op auteur, titel en woorden. Je kunt direct zien of de gezochte titel in de Bibliotheek aanwezig is. Vervolgens kun je de titel reserveren.

Hoe reserveer ik een boek of een ander materiaal?

Het reserveren van materialen uit de collectie van Bibliotheek Westland is voor alle abonnementen gratis. Het makkelijkst is om dat te doen via de Wise-app of door in te loggen in Mijn Menu. Zoek de gewenste titel via het zoekmenu en klik op 'Reserveer'. Kies vervolgens de vestiging waar je je reservering wilt ophalen.
Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Natuurlijk kun je ook reserveren aan de balie in de Bibliotheek.

Hoe vraag ik materialen aan uit collecties van andere bibliotheken?

Als je de gewenste titel niet in de collectie van Bibliotheek Westland kunt vinden, kun je 'm reserveren bij een andere Bibliotheek. Klik in de catalogus op In Noord/Zuid-Holland of In heel Nederland, en klik vervolgens op Reserveer

Afhankelijk van het abonnement dat je hebt en de Bibliotheek waar je de titel reserveert, betaal je reserveringskosten. Voor een compleet overzicht, kijk in de tarievenflyer.

Hoe leen ik cd's via MuziekWeb?

Als lid van de Bibliotheek kun je met Muziekweb-Luister online naar miljoenen cd's luisteren en via Leendirect cd's lenen tegen een geringe vergoeding. Aanmelden voor MuziekWeb kan in de bibliotheek. Je ontvangt vervolgens van MuziekWeb een e-mail om je inschrijving te bevestigen.

Daarna kun je cd's aanvragen via de website www.muziekweb.nl. Log in via 'Mijn Muziekweb' met je lenersnummer en postcode. Door op de knop 'Direct versturen naar mijn bibliotheek' te drukken, kun je cd's toevoegen. Je kunt maximaal 8 cd's tegelijk lenen. De cd's worden naar de door jou aangegeven vestiging gestuurd. Zodra de cd's in de bibliotheek klaarliggen, krijg je een bericht.